Yaşlılıkta rahat bir nefes aldıracak sigorta devreye giriyor

Türkiye’de Yaşlı Nüfus Hızla Artıyor

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre, Türkiye’de 65 yaş ve üzerindeki nüfus, 9 milyon 112 bin 298 kişiye ulaşmış durumda. Bu rakam, 2019’a göre %20,7 oranında bir artışı temsil ediyor.

Yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranı da %10,6’ya yükselirken, bu durum sosyal güvenlik ve bakım sistemlerinde önemli değişikliklere zorunlu kılıyor. Türkiye Gazetesi yazarı İsa Karakaş, bu gelişmeler ışığında bakım sigortasının önemini vurguluyor.

Yaşlı Nüfus ve Bakım İhtiyacı

Türkiye’deki yaşlı nüfus hızla artarken, bu durum aynı zamanda nüfusun yaşlanmasıyla birlikte bakım hizmetlerine olan ihtiyacı da artırıyor. Özellikle kadınlar, yaşlı nüfusun büyük bir kısmını oluşturuyor. 2024’te yaşlı nüfusun %55,4’ü kadınlardan meydana gelirken, bu oran gelecekteki demografik yapıyı etkileyebilir. Karakaş, ailelerin bakım yükünü taşıma kapasitesinin azaldığını ve bunun da bakım hizmetlerinin düzenli bir şekilde sağlanmasını gerekli kıldığını ifade ediyor.

Karakaş, TÜİK verilerine göre erkeklerin ortalama yaşam süresinin 76, kadınların ise 82 yıl olduğunu belirterek, ilerleyen yaşlarda sağlık ve bakım hizmetlerine olan ihtiyacın artacağına dikkat çekiyor. Ancak, aile içi bakım hizmetlerinin zayıflaması ve bakım maliyetlerinin yükselmesi, devlet müdahalesini kaçınılmaz hale getiriyor.

İsa Karakaş, köşe yazısında, hızla yaşlanan nüfusun ve artan bakım ihtiyaçlarının, Türkiye için yeni bir sigorta kolu olan “Bakım Sigortası”‘nı zorunlu kıldığını belirtiyor.

Hükümetin çeşitli programlarında bakım sigortasına öncelik verilmesi gerektiğini vurgulayan Karakaş, bakım sigortasının yaşlılık dönemindeki belirsizlikleri ortadan kaldıracak önemli bir güvence olabileceğine dikkat çekiyor.

Almanya’nın 28 yıl önce uygulamaya koyduğu bakım sigortası sisteminin bir örnek olabileceği ifade edilirken, Karakaş Türkiye’nin bu alanda geciktiğini ancak artık bu sigorta sistemi geçilmesi gerektiğini belirtiyor.

Related Posts

Yargıtay’dan dikkat çeken ‘dövizle nafaka’ kararı!

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, emsal bir karara imza atarak, süresiz ve şartsız döviz cinsinden taahhüt edilen yoksulluk nafakasının 18 yıllık süre sonunda tarafların ekonomik ve sosyal durumlarına bakılarak uyarlanmasına karar verdi.

SPK’dan kripto varlık platformlarına yönelik “rezerv kanıtı” düzenlemesi

SPK’dan kripto varlık platformlarına yönelik “rezerv kanıtı” düzenlemesi

Betam araştırması: Konutta fiyat balonu bazı bölgelerde sürüyor

Betam araştırması: Konutta fiyat balonu bazı bölgelerde sürüyor

Trump görüşme öncesi Çin’e ayar verdi

ABD-Çin görüşmeleri öncesinde Trump’tan Çin’e yanıt geldi. ABD Başkanı Donald Trump, Çin’e yönelik yüzde 80’lik tarifenin doğru göründüğünü belirtti.

Bellona’nın fiyatı 570 kez artırıldı: Satışta rekor kırıldı

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), 2016 yılında devraldığı Boydak Holding bünyesindeki Bellona’yı sattı. TMSF, geçtiğimiz ay yayınladığı duyuru ile Bellona Mobilya’nın tamamının 7 milyar TL muhammen bedelle satışa çıkarılacağını duyurmuştu. TMSF …

Kuaförden düğüne her yerde artık müzik ücretli! Yabancı için de ödenecek

Restoranlardan kuaförlere, düğün salonlarından mağazalara kadar halka açık müzik çalan tüm işletmelerde artık telif bedeli ödenecek. MESAM Başkanı Recep Ergül, sadece yerli müzik için değil yabancı müzik için de aynı ödemenin yapılacağını dikkat çekti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir