BDDK’ya şikâyet yağdı: Faizsiz konut şirketlerinde 240 bin TL tuzağı

Tasarruf Finansman Şirketlerine Rekor Şikâyet: Vatandaşlar Mağdur Oluyor!

Kamuoyunda “evim şirketleri” olarak bilinen tasarruf finansman şirketlerine karşı gelen şikâyetler artıyor. Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu’na (BDDK) yapılan şikâyetlerde, vatandaşlar son dönemde yaşadıkları mağduriyetleri dile getiriyor.

14 GÜN İÇİNDE İADE ETMELERİ GEREKİYOR AMA…

Bazı şirketler, örneğin 3 milyon liralık bir konut başvurusu için vatandaştan sözleşme esnasında yüzde 8 üzerinden 240 bin lira organizasyon ücreti alıyor. Ancak eğer vatandaş başvurudan vazgeçmek isterse, 14 gün içerisinde bu ücreti iade etmeleri gerekiyor. Ancak şirketler, başvuruyu zamanında işleme koymayarak vatandaşların mağduriyet yaşamasına neden olabiliyor. Ayrıca, bazı vatandaşlar vaadedilen süreçte kurada çıkmama gibi sorunlarla karşılaşıyor.

VATANDAŞLARIN HAKLARI

Konut, iş yeri veya taşıt için müşteriye finansman sağlama hakkı veren tasarruf finansman şirketleri müşteriden organizasyon ücreti alabilir. Bu sözleşmeler faizsiz finansman esaslarına göre düzenlenmektedir.

ORGANİZASYON ÜCRETİ NEDİR?

Organizasyon ücreti, müşterilerin tasarruf finansman faaliyeti ve fon yönetimi karşılığında şirkete ödediği tutardır.

Cayma hakkını kullanan müşterilere en geç 14 gün içerisinde organizasyon ücreti dahil olmak üzere tüm tutarın iade edilmesi zorunludur. Ancak 14 günlük süreyi aşan başvurularda şirket iade yapmayabilir. Bu gibi durumlarda noter onaylı dilekçe ile başvuruyu güvence altına almak mümkündür.

ÇEKİLİŞLER NOTER HUZURUNDA MI OLMALI

Çekilişlerin noter huzurunda yapılması zorunlu değildir, ancak genellikle noter gözetiminde veya canlı yayında gerçekleştirilir. Bu uygulama, müşterilere güven vermek amacıyla önemlidir.

KURADA ÇIKMA GARANTİSİ VAR MI

Kurada belirli bir vade garantisi olabilir, ancak bazı müşteriler bu süre içinde hak ettikleri ödemeleri alamayabilir ve uzun süre beklemek zorunda kalabilirler.

ÖDEME DURDURULDUĞUNDA NE OLUR

Müşteri ödeme yükümlülüğünü yerine getirmezse, şirket finansman ödemesini erteleyebilir veya sözleşmeyi feshedebilir. Bu durumlar mağduriyetlere neden olabilir.

2021’DE 21 ŞİRKETİN KAPATILMASI

Hükümet, 2021’de faizsiz finansman sisteminde sorunlar yaşayan ve müşterilere hizmet sunmayan 21 şirketi kapatma kararı almıştı. Kapatılan şirketler, topladıkları paralar karşılığında vaat ettikleri hizmetleri sağlayamamıştı. Bu durum, sektörde denetim eksikliğini ve düzenlemelerin önemini gözler önüne serdi.

Related Posts

İnşaat üretim endeksi arttı

İnşaat üretim endeksi, nisanda yıllık bazda yüzde 9,5 artış gösterdi.

İsrail-İran savaşı petrolü uçurdu: Bu hisseler kaybetti

İsrail-İran gerilimiyle tırmanan petrol fiyatları, hava yolu şirketlerinin hisselerinde sert kayıplara yol açtı. Yakıt maliyeti endişesiyle Air France’tan American Airlines’a birçok şirketin hisseleri mayıs sonuna göre düşüş yaşadı.

Temmuzda asgari ücrete ara zam olacak mı?Asgari ücrete ara zamda son tahmin

Temmuz ayında asgari ücrete ara zam yapılıp yapılmayacağı merak konusu olmaya devam ediyor. Yaklaşık 7 milyon çalışanı doğrudan, milyonlarca özel sektör çalışanını ise dolaylı olarak etkileyen asgari ücret artışı, gündemin ilk sıralarında. Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan “ara zam için erken” derken, enflasyon verileri zam ihtimalini azaltıyor.

Altında ‘Al ve unut’ dönemi: Gram altında 6 bin TL senaryosu gündemde

Orta Doğu’daki devam eden İran-İsrail savaşının küresel piyasalara etkisi büyümeye devam ederken, Finans analisti İslam Memiş, Türk yatırımcıları bu süreçte dikkatli olmaları konusunda uyardı. Altın fiyatlarında yaşanan artışı değerlendiren Memiş, piyasalarda yaşanan dalgalanmalara dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

İsrail-İran savaşı sonrası İstanbul’dan göç hareketi başladı! Ülkelerine dönüyorlar

İsrail ile İran arasındaki füze saldırılarının ardından kapatılan hava sahası nedeniyle İstanbul’da yaşayan İranlılar ülkelerine otobüslerle gidiyor. Oluşan yoğunluk nedeniyle turizm firmaları ek seferler koydu.

Rüzgârdan elde edilen elektrik üretimi 23 yılda 590 kat arttı

Türkiye’deki rüzgâr santrallarının 2002 yılındaki toplam kurulu gücü 19 MW iken rüzgâr gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının yatırıma dönüştürülmesi amacıyla politikalar ve uygulamalar geliştirildi. Kısa adı YEKDEM olan Yenilenebilir Enerji …