Kritik Bitcoin Verisi: Türkiye ve O 13 Ülkeye Karşı ATH Yaptı!

Lider kripto para birimi Bitcoin, 2024 yılında değer ve benimsenme açısından yeni zirvelere ulaştı. Network State kitabının yazarı Balaji Srinivasan tarafından yapılan bir analize göre Bitcoin, bir milyardan fazla nüfusa ve 7 trilyon dolardan fazla GSYH’ye sahip on dört farklı ülkenin para birimleri karşısında tüm zamanların en yüksek seviyesini (ATH) aştı. İşte detaylar…

Bitcoin, ülkelerin para değeri karşısında değer kazandı

Para birimlerinin Bitcoin karşısında değer kaybettiğini gören ülkeler arasında Arjantin, Japonya, Türkiye, Brezilya, Rusya, Kolombiya, Güney Afrika, Nijerya, Mısır, İran, Etiyopya, Venezuela, Sudan ve Zimbabve yer alıyor. Bu ülkelerden bazıları, ulusal para birimlerinin güvenini ve satın alma gücünü aşındıran ekonomik krizler, hiperenflasyon, yaptırımlar veya siyasi istikrarsızlıkla karşı karşıyadır. Örneğin Arjantin ve Japonya yakın zamanda teknik bir resesyona girerken Venezuela ve Zimbabwe astronomik enflasyon oranlarıyla karşı karşıya kalmıştır.

Srinivasan’ın analizi ayrıca Bitcoin’in hakimiyetinin ulusal para birimlerinden daha iyi performans göstermekle sınırlı olmadığını gösteriyor. Bitcoin aynı zamanda ABD uzun tahvil ETF’si TLT ve S&P Bölgesel Bankacılık ETF’si KRE karşısında da görülmemiş yüksek seviyelere ulaştı. Bunlar, sırasıyla ABD tahvil piyasasını ve ABD bankacılık sektörünü temsil eden, dünyanın en yaygın işlem gören finansal varlıklarından ikisi. Bitcoin’in bu varlıklar karşısındaki performansı, özellikle düşük faizli ve yüksek borçlu bir ortamda, geleneksel finansal araçlara uygun bir alternatif olarak artan potansiyelini göstermektedir.

BTC neden değer kazandı?

Bitcoin’in değer kazanması ve benimsenmesi, sınırlı arzı, merkezi olmayan ve sansüre dirençli yapısı, ağ etkileri, yenilikçiliği ve gelişimi ve çeşitli kurumlar, platformlar ve bireyler tarafından artan kabulü ve entegrasyonu gibi çeşitli faktörlere bağlanabilir. Bitcoin ayrıca COVID-19 salgını, ABD-Çin ticaret savaşı, iklim değişikliği krizi ve çeşitli bölgelerdeki jeopolitik gerilimlerin neden olduğu küresel belirsizlik ve dalgalanmalardan da faydalandı.

Bitcoin’in destekçileri ve meraklıları, kripto para biriminin küresel bir rezerv varlık, dijital bir altın ve evrensel bir değişim aracı olma yolunda ilerlediğine inanıyor. Bitcoin’in üstün bir değer deposu, enflasyon ve devalüasyona karşı bir koruma ve bireyleri ve toplulukları geleneksel finansal sistemin başarısızlıklarından ve suiistimallerinden korumak ve güçlendirmek için bir yol sunduğunu savunuyorlar.

Kripto paranın riskleri de var

Ancak Bitcoin aynı zamanda mevzuat belirsizliği, güvenlik ihlalleri, teknik aksaklıklar, ölçeklenebilirlik sorunları, çevresel kaygılar ve piyasa manipülasyonu gibi birçok zorluk ve riskle de karşı karşıyadır. Bitcoin’in volatilitesi ve öngörülemezliği de güvenilir bir hesap birimi ve istikrarlı bir ödeme aracı olarak kullanılmasını zorlaştırmaktadır. Bitcoin’i eleştirenler ve ona şüpheyle yaklaşanlar, kripto paranın spekülatif bir balon, bir saadet zinciri, yasadışı faaliyetler için bir araç ve ulusların ve merkez bankalarının egemenliği ve istikrarı için bir tehdit olduğunu iddia etmektedir.

Bitcoin’in geleceği hala belirsiz ve tartışmalı, ancak mevcut başarıları ve etkisi yadsınamaz ve benzeri görülmemiş. Bitcoin, para ve finans dünyasına meydan okuyan ve onu dönüştüren dirençli ve devrimci bir fenomen olduğunu kanıtlamıştır. Bitcoin yükselmeye ya da düşmeye, başarılı olmaya ya da başarısız olmaya devam edecek olsa da, şimdiden tarih yazdı ve dünyayı değiştirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir