NATO Zirvesi’nde hangi mesajı verecek? Erdoğan, ABD ziyareti öncesi açıkladı

NATO Zirvesi için ABD’ye gidecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan ziyaret öncesi Ankara Esenboğa Havalimanı’nda basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları şöyle; Zirvede NATO’nun savunma ve caydırıcılığı tahkim edilecek. Dünyada artan terör tehdidine dikkat çekeceğiz. Terör örgütleriyle kararlı ve bütüncül mücadelenin NATO’nun da gayretlerinin altını çizeceğiz.

Ukrayna’nın bütünlüğünü destekliyoruz. NATO savaşın bir tarafı haline getirilmemeli diyoruz. Silahların konuştuğu her gün bizim ne kadar isabetli bir yerde durduğumuzu gösteriyor.

Tehditlerin arttığı bu dönemde ittifaka verdiğimiz önem açıktır.

Filistin halkına yönelik süregelen katliamları gündeme taşıyacağız. Filistin’de adil, kalıcı barış tesis edilmeden küresel vicdanın rahat bir nefes alamayacağını vurgulayacağız.

KKTC’NİN TANINMASI İÇİN YENİ ADIM NE?

KKTC, bizim neznimizde zaten Türk devletlerinin tam üyesi konumundadır. Başta Azerbaycan olmak üzere onların yaklaşımı da bizimle aynı konuma gelmiştir. Son Şuşa Zirvesi’nde de KKTC o zirveye katıldı. Bundan sonraki süreçte de bizler KKTC’yi tam üye noktasına nasıl taşırız, bunun gayreti içindeyiz.

“NATO ÜYESİ ÜLKELERİNİN HEPSİNİN TÜRKİYE’YE BAKIŞI DA BÖYLEDİR”

Türkiye, NATO’nun misyonlarına ve harekatlarına en fazla katkı sağlayan ilk 5 müttefikten biridir. Mali destek ve NATO’ya güç katma noktasında söylüyorum. NATO’nun bel kemiği olan ülkeler arasında yer alıyoruz. NATO üyesi ülkelerinin hepsinin Türkiye’ye bakışı da böyledir. Yeni genel sekreter olarak Rutte’nin gelişinde Türkiye’nin rolü üst düzeyde olmuştur.

Yeni NATO Başkanı Rutte ile ABD’de ayrıca görüşmelerimiz olacak. Göreve başlamadan Türkiye’yi ziyaret edeceğini bana söylemiştir. İlişkileri eski başkanla nasıl yürütüyorsak Rutte ile de öyle yürüteceğiz.

NATO’dan İsrail-Filistin konusunda istediğimizi alabilmiş değiliz. ABD’deki görüşmede yeniden gündeme getirip, beklediğimiz sonuçları alırız diye düşünüyorum.

“SABIRLA SÜRECİ TAKİP EDİYORUZ”

Katar’ın başkenti Doha’da İsrail-Filistin konusunda ciddi görüşmeler oldu. Özellikle olumlu bazı adımlar atılmıştı fakat o günden bugüne o adımlar noktalanmadı. Biz sabırla süreci takip ediyporuz. İnşallah kısa zamanda burdan beklediğimiz neticeyi alırız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir