Şam’da Türkiye-Suriye ortaklığıyla yükseköğretim adımı atılıyor

Yükseköğretim Alanında Türkiye-Suriye İşbirliği Protokolü İmzalandı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Özvar ve beraberindeki heyet, başkent Şam’da Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırma Bakanı Halabi ile yükseköğretim alanında işbirliği anlaşmaları imzalamak üzere bir araya geldi.

Toplantıya Türkiye’nin Şam Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı Burhan Köroğlu, Türkiye’den bazı üniversitelerin rektörleri, YÖK başkan vekilleri, başkan danışmanı, bilgi işlem ve dijitalleşme daire başkanları da katıldı.

Protokol imzalanmasının ardından konuşan Özvar, Suriye Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırma Bakanlığı ile yapılan görüşmelerin önemli bir protokol ile sonuçlandığını belirtti.

Şam’da planlanan Türkiye-Suriye Üniversitesi’nin kurulmasının, iki ülkenin ortak vizyonu doğrultusunda gerçekleşen bir girişim olduğunu vurgulayan Özvar, projeye Suriyeli muhatapların tam destek verdiklerini söyledi. Üniversitenin kuruluş çalışmalarının yakında başlayacağını belirtti.

“Türkiye’deki üniversitelerden mezun olan Suriyeli öğrencilerin diplomalarının Suriye tarafından tanınacağı” bilgisini paylaşan Özvar, yükseköğretim alanında iki ülke arasında kapsamlı bir işbirliği sürecinin resmen başlatıldığını söyledi.

Özvar, ikinci önemli başlığın Suriye’deki üniversitelerin dijital dönüşüm sürecine Türkiye’nin katkı sağlayacağını dile getirdi. Türk üniversitelerinin, Suriyeli yükseköğretim kurumlarının bilişim altyapısının güçlendirilmesine destek vereceğini belirtti.

Akademik değişim programlarının da yer aldığı protokolde ortak bilimsel projelerin yanı sıra akreditasyon ve kalite güvencesi alanında işbirliği kararları alındığını aktaran Özvar, üniversiteler arasında işbirliğini geliştirmek amacıyla ortak toplantılar planlandığını belirtti.

İmzalanan işbirliği protokolünün Suriye’nin yükseköğretim sistemi açısından önemli bir adımı temsil ettiğini belirten Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırma Bakanı Halabi, protokolün gelecek dönemde Suriye yükseköğretim sisteminde önemli gelişimlere zemin hazırlayacağını ifade etti. Ayrıca, iki ülke arasında akademik diplomaların karşılıklı tanınmasına yönelik işbirliğinin başladığını açıkladı.

Halabi, Türkiye ile yapılan işbirliği anlaşmasının yükseköğretimde yeni bir başlangıç ve yeniden doğuş anlamı taşıdığını belirterek, eğitim kalitesinin artırılması, akademik sıralamaların yükseltilmesi gibi alanlarda Türkiye ile ortak çalışmaların yürütüleceğini aktardı.

Related Posts

İran’ın İsrail’e attığı füzelerin ışıkları Hatay ve Mersin’de sahil şeridinden göründü

İran tarafından İsrail’e fırlatılan füzeler, Hatay semalarından ve Mersin’in Anamur, Silifke ve Erdemli ilçelerinde sahil şeridinden göründü.

Yolsuzluk gitti, yandaş geldi: Üniversiteye AKP’li Rektör atandı

Çankırı Karatekin Üniversitesi’nde yolsuzluk iddialarıyla görevden alınan rektörün yerine, AKP’den iki kez milletvekili aday adayı olan Mevlüt Karataş rektör olarak atandı. Yeni rektörün, AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu’na yakın bir isim olduğu ileri sürüldü.

Çok basit bir hata: Hindistan’da düşen uçakla ilgili dikkat çeken iddia! Yardımcı pilot yanlış kolu mu kaldırdı?

Hindistan’ın Gucerat eyaletinin Ahmedabad kentinde kalkıştan kısa bir süre sonra düşen Air India uçağını felakete sürükleyen ‘çok basit bir hata’ olabilir. İşte gündeme bomba gibi düşen o iddia…

Ortadoğu’da felaket çanları: İsral’in gerçek planı su yüzüne çıktı

İsrail ile İran arasında iki gündür süren çatışmalar dünya genelinde endişeyle izleniyor. Orta Doğu’da yeniden savaş çanları çalarken İsrail’in gerçek amacı ortaya çıktı.

Elazığ’da 10 ilçenin mal müdürlüğü kapatılıyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın tasarruf tedbirleri kapsamında Elazığ’daki tüm ilçe mal müdürlükleri kapatılıyor. Sadece Karakoçan ve Kovancılar ilçelerinde vergi dairesi kurulacak. Kamu hizmetine erişimde aksama endişesi büyüyor.

Çok konuşulacak ‘saldırı’ iddiası: İsrail 8 ay önce hazırlandı

İsrail’in İran’a yönelik saldırılarının sekiz aylık gizli hazırlığın ardından yapıldığı ileri sürüldü.