Ticaret Bakanı Bolat, Bab-ı Ali Toplantıları’nda konuştu

Bolat: Türkiye Ekonomisi Dünya Ortalamasının Üzerinde Büyüdü

Birinci dereceden işlemelerin yapıldığı Bab-ı Ali Toplantıları’nda konuşan Bolat, Türkiye ve dünya ekonomisine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

Bolat’ın konuşmasında öne çıkan nokta, Türkiye’nin son beş yılını hatırlatması oldu. Pandemi döneminde dünya genelinde yaşanan sıkıntılara vurgu yaparak Türkiye’nin bu süreci en az hasarla atlattığını belirten Bolat, ekonomi olarak dünyada büyüme kaydeden az sayıdaki ülkeden biri olduklarını dile getirdi.

Rusya-Ukrayna Savaşı ve Kahramanmaraş merkezli depremler gibi olayların Türkiye ekonomisini etkilediğine dikkat çeken Bolat, bu durumların dengelenmesi için yapılan çalışmalara da değindi.

Bolat, Türkiye’nin yaşadığı zorluklara dünya genelinde de benzer sıkıntılar yaşandığına dikkat çekerek şunları söyledi:

“Dış ticarette restleşmeler, misillemeler arttı. Dış ticarette adeta kıyamet sahneleri var. Biz bu zorlu şartlar altında dış ticaretimizi ve ihracatımızı artırmak için çaba sarf ediyoruz. Ülke olarak sanayimizi, tarımımızı, hizmetlerimizi korumaya çalışıyoruz. Bu doğrultuda ticaret diplomasisi çalışmaları yürütüyoruz. Dünya ekonomisi ise geçmiş dönemlere göre durgun bir seyir izliyor. Küresel büyümede belirsizlikler artış gösterdi, özellikle 2 Nisan’da başlayan gümrük tarife savaşları sonrasında küresel ticarette belirsizlikler arttı. Geçtiğimiz yıl dünya büyüme tahmini yüzde 3,2 iken bu yıl yüzde 2,8’e çekildi.”

Türkiye’nin dış pazarlardaki performansını etkileyecek küresel beklentilere değinen Bolat, gelişmelere işaret ederek dünya ticaretindeki zorlukların artacağını belirtti.

Bolat, “Son 10 yılda Türkiye’de hayat standartlarının 4 kat yükseldiğini ve ortalama milli gelir büyüme oranının son 10 yılda yüzde 4,9 olduğunu” ifade etti.

“Dünya Ortalamasının Üzerinde Doğrudan Yatırım Alıyoruz”

Türkiye’nin ihracat rakamlarındaki artışa vurgu yapan Bolat, uluslararası doğrudan yatırımlardaki artışa dikkat çekerek yatırımcıların Türkiye’ye olan güveninin arttığını belirtti.

Bolat, “Dünya genelinde yıllık uluslararası doğrudan yatırımlarda yüzde 0,8 pay alıyoruz. Savunma sanayisinde yıllık 7,1 milyar dolar ihracat yapıyoruz. Bu yıl savunma ve havacılık sektöründe ihracatın 8,5 milyar dolara ulaşması bekleniyor ve dünya genelinde savunma sanayisinde ilk 10 arasında yer alıyoruz. 10 yıl önce böyle bir tablo hayal dahi edilemezdi. Şimdi SİHA teknolojisinde dünya lideri bir Türkiye var. Diğer savunma sanayi ürünlerinde de aynı şekilde ilerliyoruz” şeklinde konuştu.

Bolat, Türkiye’nin 1973’te yıllık 1 milyar dolar, 1987’de aylık 1 milyar dolar ihracat yaparken, bugün günlük 1 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini belirtti.

“Dün cuma günü 1 milyar 639 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Günlük ortalama ihracat rakamlarımız 1 milyar dolar civarında seyrediyor. Bu yıl sonuna kadar 270 milyar doları aşmayı hedefliyoruz. İhracatta yıllık ortalama yüzde 7-8 artışlar yakalamak isteriz ancak dış talep düşük” dedi.

– “Enflasyon ve Faiz Oranlarındaki Gerileme Ekonomiyi Canlandıracak”

Bakan Bolat, Türkiye’nin dış politikadaki başarılarına da değinerek, “Sayın Cumhurbaşkanımız dünya genelinde itibar gören bir lider olarak görülüyor ve dünyadaki pek çok barış görüşmesi ve uzlaşmanın Ankara veya İstanbul’da gerçekleşmesi bunun bir göstergesidir. Bu durum tesadüfi değil, yaptığımızlar, uyguladığımız politikalar, liderlik ve kararlılıkla gerçekleşiyor” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin hizmetler ihracatındaki artışlardan da bahseden Bolat, ilk dört ayda bu alanda iyi bir performans sergilendiğini belirtti.

Bolat, işsizlik ve istihdam konusundaki olumlu gelişmelerden bahsederek konuşmasını şu şekilde tamamladı:

“Üretimi arttırmaya, istihdamı güçlendirmeye, mal ve hizmet ihracatını arttırmaya, dış ticaret açığını kontrol altında tutmaya önem veriyoruz ve bu konuda başarılı oluyoruz. Enflasyon ve faiz oranlarındaki gerileme ekonomiyi canlandıracak ve yakın zamanda finansal açıdan rahatlama başlayacak. TÜFE’de yaşanan gerilemeyle birlikte enflasyonun hızla düşüşe geçtiğini gözlemliyoruz. Yaz dönemi fiyat artışlarının yavaşladığı bir dönem olacak, fiyatlar gerilerken ve dezenflasyon süreci hızlanırken finansman koşullarındaki iyileşmeler hepimiz tarafından hissedilecek. Hükümet olarak tarım, KOBİ’ler, sanayi, istihdam ve ihracata ciddi destekler sağlıyoruz. Bu şartlar altında ekonomide dengeleme ve istikrar süreci hız kazanmaya devam edecek.”

Toplantının geri kalan kısmı basına kapalı olarak devam etti.

 

Related Posts

İsrail-İran savaşı sonrası İstanbul’dan göç hareketi başladı! Ülkelerine dönüyorlar

İsrail ile İran arasındaki füze saldırılarının ardından kapatılan hava sahası nedeniyle İstanbul’da yaşayan İranlılar ülkelerine otobüslerle gidiyor. Oluşan yoğunluk nedeniyle turizm firmaları ek seferler koydu.

Rüzgârdan elde edilen elektrik üretimi 23 yılda 590 kat arttı

Türkiye’deki rüzgâr santrallarının 2002 yılındaki toplam kurulu gücü 19 MW iken rüzgâr gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının yatırıma dönüştürülmesi amacıyla politikalar ve uygulamalar geliştirildi. Kısa adı YEKDEM olan Yenilenebilir Enerji …

Devlet desteğiyle üretime başlayan hemofili hastası girişimci siparişlere yetişemiyor!

Van’ın Gevaş ilçesinde devlet desteğinden faydalanarak 91 kovanla arıcılığa başlayan hemofili hastası 31 yaşındaki Fatih Can, 2 yılda kovan sayısını 150’ye çıkarmasına rağmen siparişlere yetişmekte zorlanıyor.

Savaş borsayı kötü vurdu

İran ve İsrail arasında başlayan çatışmalar bölgeyi gerileme sokarken borsadaki hisseleri de negatife çevirdi. BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 208,34 puan azalırken, toplam işlem hacmi 102,7 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 0,82 …

Ekonomistlerin TCMB faiz beklentisi belli oldu

Ekonomistlerin TCMB faiz beklentisi belli oldu

Kira enflasyonu için konut arzı

Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK), yılın 4. toplantısında kira enflasyonunda yavaşlamanın sürmesi amacıyla uygulanacak konut arzını artırma ve konuta erişimi kolaylaştırma politikalarını görüştü.