TPAO Hazar Denizi’ndeki Şafak-Asiman Doğalgaz Sahası’na ortak oldu

Azerbaycan’da TPAO, SOCAR ve BP Arasında Ortaklık Anlaşması İmzalandı

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de, TPAO, Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) ile British Petroleum (BP) arasında ortaklık anlaşması imzalandı. Törene, TPAO Genel Müdürü Ahmet Türkoğlu, BP’nin Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye Bölge Başkanı Gary Jones ile SOCAR Başkanı Rövşen Necef katıldı.

Anlaşma kapsamında, SOCAR ve BP, Şafak-Asiman Doğalgaz Sahası’ndaki paylarının yüzde 15’ini TPAO’ya devredecek ve TPAO bu sahada yüzde 30 pay sahibi olacak.

SOCAR Başkanı Necef, anlaşma sonrası yaptığı açıklamada, “TPAO’nun Şafak-Asiman ortaklığına katılmasından büyük memnuniyet duyuyoruz. Bu stratejik işbirliği, Azerbaycan’ın deniz kaynaklarının değerlendirilmesinde bölgesel ortaklıkların önemini bir kez daha ortaya koyuyor. BP ve TPAO ile birlikte hedefimiz, değerlendirme sürecini hızlandırarak enerji güvenliğini artırmak ve tüm paydaşlara katma değer sağlamaktır.” ifadelerini kullandı.

BP’nin Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye Bölge Başkanı Jones ise TPAO ile işbirliği yapmaktan memnuniyet duyduklarını belirterek, “Bu ortaklık, Şafak-Asiman sahasında yürütülecek keşif ve değerlendirme faaliyetlerini hızlandırmamıza yardımcı olacak teknik ve finansal imkanlar sunacak. Bu gelişme, Hazar’da Azerbaycan’ın petrol ve gaz potansiyelini ortaya çıkarmaya yönelik ortak isteğimizi yansıtıyor.” dedi.

“Bölgesel Enerji İşbirliğimizde Önemli Bir Aşama”

TPAO Genel Müdürü Türkoğlu da “Bugün, bölgesel enerji işbirliğimizde önemli bir aşamayı kaydediyoruz. SOCAR ve BP ile birlikte Şafak-Asiman ortaklığına katılmak, TPAO’nun güvenli, çeşitlendirilmiş ve sürdürülebilir bir enerji geleceği inşa etme kararlılığını yeniden teyit ediyor.” diye konuştu.

Türkoğlu, bu işbirliğinin SOCAR’ın yerel tecrübesi, BP’nin ileri teknolojisi ve TPAO’nun deniz sahasındaki deneyimini bir araya getirdiğini vurgulayarak, “Amacımız, Hazar Denizi’ndeki bu umut vadeden yapının tüm potansiyelini ortaya çıkarmaktır. Ortaklık, istihdam fırsatları yaratmanın yanı sıra Güney Gaz Koridoru’nun önemini artırarak bölgesel istikrara, enerji güvenliğine ve uzun vadeli ekonomik büyümeye katkı sağlayacaktır.” şeklinde konuştu.

Şafak-Asiman Doğalgaz Sahası Bakü’nün yaklaşık 125 kilometre güneydoğusunda, 650 ila 800 metre derinlikteki sularda yer alıyor.

Related Posts

İsrail-İran savaşı sonrası İstanbul’dan göç hareketi başladı! Ülkelerine dönüyorlar

İsrail ile İran arasındaki füze saldırılarının ardından kapatılan hava sahası nedeniyle İstanbul’da yaşayan İranlılar ülkelerine otobüslerle gidiyor. Oluşan yoğunluk nedeniyle turizm firmaları ek seferler koydu.

Rüzgârdan elde edilen elektrik üretimi 23 yılda 590 kat arttı

Türkiye’deki rüzgâr santrallarının 2002 yılındaki toplam kurulu gücü 19 MW iken rüzgâr gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının yatırıma dönüştürülmesi amacıyla politikalar ve uygulamalar geliştirildi. Kısa adı YEKDEM olan Yenilenebilir Enerji …

Devlet desteğiyle üretime başlayan hemofili hastası girişimci siparişlere yetişemiyor!

Van’ın Gevaş ilçesinde devlet desteğinden faydalanarak 91 kovanla arıcılığa başlayan hemofili hastası 31 yaşındaki Fatih Can, 2 yılda kovan sayısını 150’ye çıkarmasına rağmen siparişlere yetişmekte zorlanıyor.

Savaş borsayı kötü vurdu

İran ve İsrail arasında başlayan çatışmalar bölgeyi gerileme sokarken borsadaki hisseleri de negatife çevirdi. BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 208,34 puan azalırken, toplam işlem hacmi 102,7 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 0,82 …

Ekonomistlerin TCMB faiz beklentisi belli oldu

Ekonomistlerin TCMB faiz beklentisi belli oldu

Kira enflasyonu için konut arzı

Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK), yılın 4. toplantısında kira enflasyonunda yavaşlamanın sürmesi amacıyla uygulanacak konut arzını artırma ve konuta erişimi kolaylaştırma politikalarını görüştü.